DUURZAME KOZIJNEN

DUURZAME KOZIJNEN

Duurzaamheid kozijnen

Kozijnen hebben een belangrijke rol in de isolatiewaarde van een woning. Dit komt doordat er veel warmte via de ramen verloren gaat. Kozijnen worden vervaardigd uit drie soorten materialen: hout, kunststof of aluminium. De prestaties van houten, aluminium en kunststof kozijnen liggen dicht bij elkaar, maar hoe kun je een duurzame keuze daarin maken?

 

kuiters timmerfabriek, houten kozijnen, houten ramen, houten schuifpui, houten deur, houten dakkapel, houten gevelbekleding, hout bewerking, houtwerk, houten vlonders, houten aanbouw, uitbouw, renovatie, restauratie, duurzaam hout, fcs hout, circulair hout, eco hout, houten producten, dakopbouw, dakreparatie,

Productieproces

Polyvinylchloride, beter bekend als PVC, is de belangrijkste grondstof voor kunststof kozijnen. De productie van kunststof kozijnen is de afgelopen jaren enorm verbeterd maar het blijft een fossiel product. Door het het continu aanscherpen van de regels, wordt de productie steeds schoner en zeker door de cyclus van recycling te verbeteren is kunststof een schoner en duurzamer product geworden.

Voor het produceren van houten kozijnen was eerst tropisch hardhout nodig dacht men, echter wordt er steeds vaker met duurzaam hout gewerkt en heeft houtmodificatie productie nu zo’n beetje de overhand. Wat een heel duurzaam proces is heel onderhoudsvriendelijk. Het hout voor de modifictie wordt gewonnen in heel Europa en dat voornamelijk uit Scandinavië zodat u zekerheid hebt dat het 100% FSC of PEFC verantwoord is. Volgens het Wereld Natuur Fonds was er tussen in 2004 tot 2017 +/-  20% van het hardhout in Europa illegaal gekapt. Vanuit de Europese Unie wordt hard gewerkt om dit percentage te verminderen.

Aluminium wat net als kunststof een fossiel product is komt op aarde het meeste voor wordt uit de bodem gehaald door o.a. waterkracht of een elektrolyse proces.

Waterkracht heeft geen milieubelastende emissies daarna gesmolten gewalst en geëxtrudeerd, door zijn gewicht en vormvastheid veel gevraagd. Om een aluminium kozijn te maken is veel energie nodig en komt er veel milieu belastbare producten vrij. Door het het continu aanscherpen van de regels, wordt de productie steeds schoner wordt, en zeker door de cyclus van recycling te hebben verbetert is aluminium een schoner en duurzamer product geworden. Daarnaast heeft aluminium nauwelijks onderhoud nodig. Aluminium heeft van nature een beschermlaag in zich.

kuiters timmerfabriek, houten kozijnen, houten ramen, houten schuifpui, houten deur, houten dakkapel, houten gevelbekleding, hout bewerking, houtwerk, houten vlonders, houten aanbouw, uitbouw, renovatie, restauratie, duurzaam hout, fcs hout, circulair hout, eco hout, houten producten, dakopbouw, dakreparatie,

Levensduur

Een kunststof kozijn van goede kwaliteit kan ruim 25 jaar of meer meegaan. Aluminium kozijn van goede kwaliteit kan ruim 25 jaar tot 30 jaar of meer meegaan. Houten kozijnen hebben de langste levensduur, tot meer dan 75 jaar. Wel dien je er rekening mee te houden dat hout gevoelig is voor weersinvloeden. Onderhoud is daarom ontzettend belangrijk. Vroeger eens in de vijf jaar schilderen nu om de 8 á 10 jaar. Kunststof en aluminium daarentegen hebben minder zorg nodig (onderhoudsarm).

Isolatiewaarde

Op dit gebied is het verschil klein. De isolatiewaarde van een kozijn wordt uitgedrukt in W/m2K, hoe lager dit getal, hoe beter het isoleert. Naast het kozijn profiel heeft ook het type glas invloed op de isolatiewaarde van het totale kozijn. Kunststof kozijnen hebben een zeer hoge isolatiewaarde van wel 1,0 W/m2K. Houten en aluminium kozijnen hebben een iets lagere isolatiewaarde.

Recyclebaar

De levenscyclus van het product is van invloed op de duurzaamheid. Kunststof kozijnen hebben dankzij het goede recycle systeem een lange levenscyclus. Alle onderdelen van kunststof kozijnen worden vermalen tot korrels, die weer gebruikt worden voor de productie van nieuwe kozijnen. Dit proces kan zich wel tot tien keer herhalen.

Ook hout van oude, houten kozijnen kan worden gerecycled. Het ingezamelde hout wordt verwerkt tot houtsnippers, en gebruikt voor onder andere spaanplaat productie en brandstof voor energiecentrales.

Voor het omsmelten (recycling) van aluminium kozijnen is weinig energie nodig. Er kan een besparing van 95% worden gehaald in vergelijking tot productie uit ruwe grondstoffen. Dit proces kan zich oneindig veel herhalen.

 

kuiters timmerfabriek, houten kozijnen, houten ramen, houten schuifpui, houten deur, houten dakkapel, houten gevelbekleding, hout bewerking, houtwerk, houten vlonders, houten aanbouw, uitbouw, renovatie, restauratie, duurzaam hout, fcs hout, circulair hout, eco hout, houten producten, dakopbouw, dakreparatie, luiken

Keurmerken

Ben je op zoek naar duurzame kozijnen?

Dan is het keurmerk ook een belangrijke factor die je kunt meenemen in je overweging. Zowel houten kozijnen als kunststof kozijnen en aluminium kozijnen, die zijn voorzien van een KOMO-, VKG-, VMRG-, NBvT keurmerk productie zijn in de meeste gevallen duurzaam en 100% recyclebaar. Met het kiezen van je houten kozijnen is het ook belangrijk dat er het FSC of PEFC keurmerk op zit. Zo weet je zeker dat het hout op een verantwoorde manier is gekapt.

Hieronder nog een handige tabel waarop je de vergelijking kunt trekken tussen kunststof- en houten kozijnen:

Kunststof kozijnenHouten kozijnenAluminium kozijnen
Productieproces+++++/-
Levensduur*+++++++++
Isolatiewaarde+++++++++
Recyclebaar++++++++++

*Max+ = ++++

kuiters timmerfabriek, houten kozijnen, houten ramen, houten schuifpui, houten deur, houten dakkapel, houten gevelbekleding, hout bewerking, houtwerk, houten vlonders, houten aanbouw, uitbouw, renovatie, restauratie, duurzaam hout, fcs hout, circulair hout, eco hout, houten producten, dakopbouw, dakreparatie, luiken

Wat is milieuvriendelijker: hout, kunststof of aluminium

(weinig verschil tussen!)

Hout houdt CO2 vast en is het meest CO2 vriendelijk daarbij heeft hout echter de mogelijkheid tot restauratie en reparatie en daardoor een langere levensduur te behouden dan de rest. Tevens geldt dat met vorm en design er meer vrijheid is dan met kunststof of met aluminium kozijnen.

Ook moet gezegd worden dat met hout de mogelijkheid van verandering kleur aanpassing veel eenvoudiger is dat kunststof of aluminium kozijnen.

kuiters timmerfabriek, houten kozijnen, houten ramen, houten schuifpui, houten deur, houten dakkapel, houten gevelbekleding, hout bewerking, houtwerk, houten vlonders, houten aanbouw, uitbouw, renovatie, restauratie, duurzaam hout, fcs hout, circulair hout, eco hout, houten producten, dakopbouw, dakreparatie, luiken,

Wilt u meer weten wat duurzame kozijnen voor u kunnen doen, neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek of prijsindicatie.

 

Laat dit veld blanco

 

Archief berichten

Begrippen