HOUTEN KOZIJNEN?

HOUTEN KOZIJNEN?

Kuiters timmerfabriek BV sinds 1926, kozijnen, gevelbekleding, renovatie, restauratie, verduurzaming woning, circulaire kozijnen, aanbouw, uitbouw, nieuwbouw, innovatie kozijnen, eco kozijnen, isolerende kozijnen of ramen, energiebesparende kozijnen, luiken van hout

Waarom houten kozijnen?

Wat wil je weten over houten kozijnen?

Iedereen weet wel iets te vertellen over houten kozijnen. De meesten zullen beginnen over het vele onderhoud, maar klopt dat vandaag de dag nog wel?

Op deze en andere vragen geven we in de komende alinea’s antwoord, zoals:
  • welke houten kozijnen er zijn;
  • welke voor- en nadelen ze hebben;
  • wat ze uniek maakt;
  • wat ze kosten op korte en lange termijn;
  • en wat is nog meer interessant om te weten.

Welke houten kozijnen zijn er?

Heel vroeger werden kozijnen al van hout gemaakt en dat gebeurt nu nog steeds. Alleen is het grote verschil de kwaliteit, houten kozijnen gaan tegenwoordig veel langer mee. De levensduur van hout is afhankelijk van twee factoren, namelijk het onderhoud en de houtsoort. Het is een feit dat houten kozijnen, die om de vijf tot zeven jaar geschilderd worden veel langer mee gaan.

Daarnaast is ook de houtsoort niet onbelangrijk. Iedere houtsoort heeft een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hardhout heeft klasse één of twee, waar zachthout klasse drie tot en met vijf heeft. Voor kozijnen die buitenshuis worden gebruikt is alleen hardhout geschikt. Binnenshuis tref je vaak zachthouten kozijnen aan, bijvoorbeeld van grenen- of vurenhout. Hardhout met klasse één gaat minstens vijfentwintig jaar mee, hardhout met klasse twee is goed voor vijftien tot vijfentwintig jaar en zachthout dat buiten wordt gebruikt overleeft met een beetje geluk tien jaar.

In theorie kan zachthout ook buitenshuis worden toegepast, maar alleen wanneer het behandeld is. Het is echter niet toegestaan naaldhout (grenen, vuren) te behandelen. De meeste houten kozijnspecialisten maken hun kozijnen van FSC-gekeurd merantihout en merbau hardhout, omdat een hardhoutsoort als eiken gewoonweg te duur is.

 

kozijnen hout, houten kozijnen, hout kozijn, kozijn hout, houten kozijn, energie zuinige kozijnen, eco kozijnen, duurzame kozijnen, duurzaam kozijn, circulaire kozijnen, circulair kozijn, energiezuinige kozijnen, zuinige kozijnen, zuinig kozijn, duurzaamheid kozijn, kwaliteitskozijn, duurzaamkozijn,

Welke voor- en nadelen hebben houten kozijnen?

Houten kozijnen hebben véél voordelen!

Kozijn van hout is duurzaam

Hout is hernieuwbaar: bomen kunnen na 20 tot 120 jaar geoogst worden, terwijl grondstoffen als aardolie en erts eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen. Als de bossen waaruit het hout wordt geoogst op een duurzame manier worden beheerd, kunnen deze bossen voorzien in een onuitputtelijke grondstofbron.

Hout is CO2 vast

Door fotosynthese zijn bomen in staat om CO2 uit de lucht te halen, gemiddeld 0,9 ton CO2 per m3. Hout heeft daarnaast, in vergelijking met andere fossiele materialen, zoals beton, aluminium, staal en kunststof, voor de winning en productie zeer weinig energie nodig en een lagere CO2-uitstoot (1,1 ton/m3). Dit betekent een reductie van de CO2-emissie van 2 ton bij gebruik van 1 m3. Daarnaast heeft hout als natuurproduct geen schadelijke emissies tijdens de gebruiksduur.

Hout is veilig

Hout in kozijnen, deuren en trappen heeft aantoonbaar een hoge brandveiligheid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij, waardoor grote risico’s voor bewoners uitblijven.

Hout is isolerend

Door de unieke celstructuur heeft hout zeer goede isolerende eigenschappen. Deze isolerende eigenschappen zijn bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan van staal en 1770 hoger dan die van aluminium. Ook de muuraansluitingen van houten kozijnen zijn goed gedetailleerd en voorkomen daardoor onnodige warmteverliezen. Ook aan de EPC-normen wordt door houten kozijnen eenvoudig voldaan. Het toepassen van houten kozijnen in een woning of pand bespaart gedurende de totale levensduur van het pand veel energie.

Hout is sterk

Hout heeft een grote sterkte bij een relatief laag eigen gewicht. Houten kozijnen en deuren hebben een hoog inbraakwerend vermogen. Mocht toch worden ingebroken, dan is de inbraakschade meestal eenvoudig te repareren en hoeft niet het hele kozijn of deur te worden vervangen.

Hout is veelzijdig

Hout is zeer veelzijdig als het op ontwerpvrijheid aankomt. Vrijwel alle details, zoals historische details bij restauratie als moderne designprofileringen, kunnen worden gemaakt, kortom in hout is nagenoeg alles mogelijk. Ook later in de gebruiksfase kunnen houten kozijnen worden aangepast aan de actuele behoefte, denk hierbij bijvoorbeeld aan het toepassen van een dikker glaspakket ten behoeve van isolatie. Houten producten kunnen zonder meerprijs in iedere gewenste kleur worden geleverd.

Hout is te onderhouden

Houten producten kunnen worden onderhouden en kunnen op ieder gewenst moment qua kleur worden aangepast aan een trend. Beschadigingen kunnen worden bijgewerkt, waardoor na een onderhoudsbeurt de kozijnen en deuren weer als nieuw zijn, maar wel met een eigentijdse kleur en uitstraling!

Hout is recyclebaar en biologisch afbreekbaar

Geen enkel ander materiaal is zo goed te recyclen als hout. Voor het recycleproces hoeft geen beroep te worden gedaan op grote hoeveelheden energie. Als hout niet wordt gerecycled, kan het goed worden ingezet om groene energie te produceren. De hoeveelheid CO2 die daarbij vrijkomt, is niet meer dan de bij de groei opgeslagen hoeveelheid CO2 in het hout. Hierdoor is het gebruik van hout voor energie volledig CO2-neutraal. Hout is ook volledig biologisch afbreekbaar, zodat toekomstige generaties niet met afval uit ‘onze’ tijd worden opgescheept.

Hout is mooi en warm

Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Een houten element is een natuurlijke verbinding tussen de binnen- en buitenkant van een woning of pand. Door de ontwerpvrijheid en flexibiliteit van houten gevelelementen kan iedere gewenste uitstraling worden verkregen, waardoor uw woning of pand enorm waardevast is en blijft.

Hout is milieuvriendelijk

Voor de productie van de grondstof hout is geen grote hoeveelheid energie nodig. Door hout te gebruiken voor kozijnen, deuren, daken en trappen wordt het milieu geholpen in plaats van vervuild!

Veelzijdigheid van houten kozijnen

De kosten, je hebt meer onderhoud aan houten kozijnen dan kunststof. Isolerend is het gelijk aan aluminium en kunststof kozijnen.
Hout heeft weliswaar een aantal nadelen ten opzichte van kunststof en aluminium, maar toch ook enkele positieve eigenschappen. Je hebt bijna nooit een vergunning nodig. Het vervangen van houten kozijnen door houten kozijnen is vergunningsvrij, indien je voor dezelfde stijl en indeling kiest. Daarnaast is hout zeer makkelijk op maat te maken, vandaar dat je het veel terugziet bij herstel- en renovatiewerkzaamheden. Bovendien kunnen houten kozijnen geleverd worden in tal van stijlen, oneindig veel kleuren en ze zijn overschilderbaar plus in vele vormen en dieptes mogelijk.

Misschien valt het isolerend vermogen van hout tegen als het wordt afgezet tegen dat van kunststof, echter ook dat is al achterhaald. Volgens het Bouwbesluit moeten merantihouten kozijnen en merbau hardhout een Uw-waarde hebben van 1,4 W/m²K en nu is met de passief kozijn is dat al 0,9 W/m²K

Helaas ontkom je bij hout niet aan het onderhoud, de levensduur wordt bepaald en verlengd als u de kozijnen regelmatig schildert. Dit kost tijd, maar ook geld. De onderhoudskosten van houten kozijnen kunnen nu 2 tot 3 keer hoger zijn, dan van kunststof en aluminium kozijnen en dan te bedenken dat de aanschafkosten vaak gelijk liggen met die van kunststof. Echter is de levensduur van houten kozijnen vaak veel meer dan kunststof of aluminium gem. 50 jaar en meer.

 

duurzame kozijn, duurzame kozijnen, duurzaam kozijn duurzaamheid kozijnen, energieneutraal kozijnen, circulaire kozijnen, circulair bouwen, eco kozijnen, eco kozijn, passiefbouwe, passief kozijn, passiefbouw kozijnen,

Wat maakt houten kozijnen uniek?

Je kunt jezelf afvragen; waarom kiezen mensen nog voor houten kozijnen?
De reden is de authentieke uitstraling van hout als standaard stompe hoekverbinding, die kunststof niet standaard heeft en aluminium kozijnen. Plus dat hout in alle vormen en maten gemaakt kan worden zonder extreem hoge bijtelling wat bij aluminium en kunststof kozijnen wel het geval is.

 

Wat kosten houten kozijnen op korte en lange termijn?

Houten kozijnen zijn in standaard vormen en uitvoeringen op de lange duur duurder dan kunststof kozijnen maar goedkoper dan aluminium kozijnen. Hout kost net zoveel als kunststof, waar aluminium 10 tot 20 procent meer kost dan hout. Toch kan je met houten kozijnen aan het eind van de rit meer geld kwijt zijn als bij standaard kozijnen in de loop der jaren, dat komt door het onderhoud over een periode van 30 jaar gerekend.

 

Wat is nog meer interessant om te weten?

In Nederland zijn steeds minder houten kozijnspecialisten te vinden, het lijkt een uitgestorven ras te worden. Alleen de echte specialist is in staat te overleven. Zie onze houten kozijnen fabriek en leverancier Kuiters Timmerfabriek sinds 1926 te Heerhugowaard bijna 100 jaar een familie bedrijf, die met passie en visie geheel op eigenwijze de kozijnen wereld volgt en gemoderniseerd heeft voor de komende jaren op circulair, duurzaam, zuinig en energieneutraal. Dit geheel in eigen fabriek geproduceerd volgens KOMO, NEN, Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT), 100% FSC hout en alles volgens CE norm.

 

Meer informatie

Direct info of prijs indicatie over onze kozijnen en mogelijkheden. Vraag per e-mail of bel vrijblijvend!

Archief berichten

Begrippen