Accoya-hout is een duurzaam gemodificeerd hout dat steeds vaker gebruikt wordt in de bouw vanwege zijn sterkte, stabiliteit, isolatie en milieuvriendelijke eigenschappen. Het hout wordt behandeld met azijnzuuranhydride via een proces dat bekend staat als acetylering. Dit proces verandert de chemische structuur van het hout, waardoor het duurzamer wordt en beter bestand is tegen vocht, schimmels en insecten.
Accoya® hout wordt sinds 2007 op commerciële basis geproduceerd en wordt over de hele wereld op grote schaal gebruikt voor een hele reeks buitentoepassingen. Accoya® heeft gezorgd voor een belangrijke ontwikkeling in houttechnologie die een consistente aanvoer van duurzaam, maatvast en betrouwbaar hout mogelijk maakt.
De goede prestaties van Accoya® hout zijn uitgebreid onderzocht en herhaaldelijk aangetoond. Accoya® heeft eigenschappen die de meest duurzame houtsoorten overtreffen. Accoya® wordt vervaardigd door hout uit duurzaam beheerde bossen te modificeren zonder toevoeging van giftige stoffen.
DUURZAAMHEIDSKLASSE 1
DUURZAAMHEIDSKLASSE | BESCHRIJVING |
1 | Zeer duurzaam |
2 | Duurzaam |
3 | Matig duurzaam |
4 | Weinig duurzaam |
5 | Niet duurzaam |
GEZONDHEIDS- EN
VEILIGHEIDSASPECTEN
- Minder stress
- Beter humeur
- Gefocust blijven – de natuurlijke omgeving en mentale gezondheid
- Creativiteitsboost
1) Minder stress
Een van de gebieden met het meest uitgebreide onderzoek is het onderwerp stress. Kortom, natuurlijke omgevingen en hout in het bijzonder helpen stress te verminderen en het welzijn te verbeteren. In de afgelopen tien jaar zijn verschillende studies tot dezelfde conclusie gekomen.
Één studie toonde aan dat het toevoegen van planten of zelfs posters van planten in wachtkamers van ziekenhuizen de stressgevoelens van patiënten kan verminderen. In een andere studie werden 119 studenten in vier verschillende kamers geplaatst:
- een kamer met hout en planten
- een kamer met hout en zonder planten
- een kamer zonder hout maar met planten
- een kamer zonder hout en zonder planten
De planten hadden geen invloed op het resultaat, maar het hout wel. De studenten hadden een lager stressniveau in de houten kamers.
Op dezelfde manier was de onlangs gerenoveerde wachtkamer van het Nationaal Oncologisch Instituut in Bratislava, Slowakije de locatie voor een onderzoek uit 2019. Bezoekers werden gemeten op ademhaling, hartslag, cortisolniveau en bloeddruk voor, tijdens en na hun verblijf in de houten kamer.
De deelnemers beschreven hun emoties als overwegend tevreden of zeer tevreden en hun cortisolniveau daalde met 7,5%, wat duidt op een stressverlagend effect.
2) Beter humeur
De meesten van ons hebben het gevoel dat hout een gevoel van warmte opwekt. De geur, de tastbaarheid en het gevoel van hout worden als aangenaam ervaren en veel mensen hebben over het algemeen positieve associaties met hout. Dat is het resultaat van een onderzoek uit 2017 onder zowel bouwdeskundigen als leden van het publiek in vijf verschillende landen.
In een afzonderlijke Finse studie werden natuurlijke en gladde houten oppervlakken aangenamer bevonden dan gecoate oppervlakken.
3) Gefocust blijven – de natuurlijke omgeving en mentale gezondheid
Slechts een paar minuten kijken naar een natuurlijke omgeving kan aanzienlijke voordelen hebben. Een studie uit 2014 onderzocht het vermogen van mensen om hun eigen impulsen te beheersen. Ze kregen drie minuten de tijd om naar een natuurlijke omgeving te kijken en kregen daarna verschillende tests. Uit de resultaten bleek dat deelnemers snellere reactietijden en een lagere hartslagvariabiliteit hadden na het kijken naar een natuurlijke omgeving in vergelijking met een stedelijke omgeving.
4) Creativiteitsboost
Een ander onderzoek uit 2015 testte mensen in vier verschillende soorten binnenruimtes. Elke ruimte was op precies dezelfde manier ingericht, maar de structuur en het oppervlak zelf waren van verschillende materialen gemaakt. De ruimtes waren gemaakt van CLT (cross-laminated timber), klei, staal en staal dat achteraf met klei-elementen was uitgerust. De personen in de CLT- en kleiruimtes hadden een betere concentratie en een beter reactievermogen. De deelnemers evalueerden ook hun welzijn. De ruimtes met natuurlijke elementen presteerden beter dan de stalen container.