Onderhoudsvriendelijk, duurzaam, CO2 opname en isolerend. Niet de eerste kenmerken waar je aan denkt als het gaat over houten kozijnen. Toch beschikken ze over al deze eigenschappen. En daarmee is hout voor veel aannemers, projectontwikkelaars en huiseigenaren een slimme keuze. Maar waar let u op in uw zoektocht naar nieuwe kozijnen? Hier leest u verder wat u zeker moet weten over houten kozijnen.
- Hardhout is (nog) de beste optie voor buitenkozijnen.
- De duurzaamheidsklasse bepaalt de kwaliteit van het hout.
- Houten kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde.
- Met duurzaam hardhout gaan we ontbossing tegen.
- Onderhoud en reparatie van houten kozijnen is relatief eenvoudig.
Hardhout is (nog) de beste optie voor buitenkozijnen
Hout voor kozijnen is vooral afkomstig van loofbomen. Deze bomen groeien langzaam, waardoor ze compact en dus stevig zijn. Het hout van loofbomen staat beter bekend als hardhout. Dankzij de unieke eigenschappen is hardhout bestand tegen alle weersomstandigheden. Felle zon of striemende regen: met de juiste afwerking blijven hardhouten kozijnen jarenlang goed. (zie hier tv programma Tegenlicht)
De duurzaamheidsklasse bepaalt de kwaliteit van het hout
Hardhout komt in vijf verschillende klassen, waarbij klasse 1 staat voor de hoogste kwaliteit en klasse 5 voor de laagste. Onder klasse 1 valt bijvoorbeeld de houtsoort Afzelia, maar ook Sapupira. Natuurlijk brengt deze kwaliteit een (hoger) prijskaartje met zich mee. In klasse 2 vallen onder andere Merbau en Meranti. Deze soorten gaan zeker een generatie mee, en met goed onderhoud veel langer. Pluspunt: in aanschaf zijn deze houtsoorten vaak iets voordeliger.
Houten kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde
Met goede isolatie bespaar je enorm op energiekosten. Hout staat erom bekend zeer goed te isoleren. Maak je klaar voor wat theorie: de isolatiewaarde van kozijnen, ramen en deuren wordt uitgedrukt met de U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie.
In nieuwbouwwoningen mag de U-waarde van een raam of buitendeur maximaal 1,65 W/m2K zijn. Met houten kozijnen behaal je deze waarde makkelijk. Houten kozijnen halen namelijk gemakkelijk een U-waarde tussen de 1,0 – 0,8 W/m²K. Natuurlijk is de totale U-waarde ook afhankelijk van het type glas en de detaillering van het kozijn, raam of deur.
Met duurzaam hardhout gaan we ontbossing tegen
Om houten kozijnen te maken, moeten bomen gekapt worden. Maakt dat ze slecht voor het milieu? Zeker niet. Hout met een PEFC- of FSC-keurmerk draagt juist bij aan duurzaam bosbeheer. Voor elke boom die gekapt wordt, komt een nieuwe in de plaats. Het is immers belangrijk dat het bos behouden blijft! En heb je er weleens aan gedacht dat al die bomen terwijl ze groeien een enorme hoeveelheid CO2 opnemen? Zo helpen ze zelfs om ons klimaat te verbeteren. (meer info)
Onderhoud en reparatie van houten kozijnen is relatief eenvoudig
Natuurlijk, houten kozijnen hebben onderhoud nodig. Een schilderbeurt verlengt de levensduur van het hout aanzienlijk. Dankzij steeds betere verfsoorten en uitgekiende ontwerpen, is dit echter lang niet meer zo vaak nodig als vroeger. Veel verfsystemen blijven 10 jaar goed. Daarnaast is een kleine beschadiging aan een houten kozijn makkelijk te repareren, en hoef je niet meteen het hele kozijn te vervangen.