Hout is hot!

Hout is hot!

Hout-hot-en-duurzaam-circulair-tegelijk, hout 100%, hout duurzame kozijnen 100%

Het is een stuk duurder geworden om een huis te (ver)bouwen

De prijs van bouwmaterialen als staal, koper en hout is hard gestegen. De vraag naar deze producten is toegenomen, en de productie kan dit – mede door corona – niet bijbenen. Bouwen en verbouwen wordt hierdoor een stuk duurder.

Flinke prijsstijgingen doen orders allesbehalve afnemen

Hout is al flink duurder geworden en na de bouwvak gaat de prijs wéér omhoog. De branche houdt zijn hart vast: prijsstijgingen van 15 tot 30 procent of meer liggen in het verschiet. Ondanks de hogere prijzen zitten de orderportefeuilles bomvol. Wie nu een raamkozijn bestelt, moet er rekening mee houden dat het 8 tot 12 weken geleverd gaat worden.

passiefhuis, passiefbouw,energieneutraal bouwen,duurzaam bouwen, Beng, BENG-eisen,Bouwbesluit, Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), Besluit energieprestatie gebouwen (BEG), Regeling energieprestatie gebouwen (REG)

Kozijnen, deuren, vouwpuien, chalets, tuinhuisjes, schuren, veranda’s. De timmerfabrieken in Nederland hebben het er druk mee. Hoeveel mensen je ook in dienst neemt, er blijft een te kort aan handen. ,,Voor raamkozijnen zal je een langere adem moeten hebben wat normaal 3 á 4 weken was zal je nu al 8 á 12 weken moeten wachten”, geven de timmerfabrieken aan.

De timmerfabrieken

Gelukkig snappen de meeste mensen het wel. Wie de klanten ook bellen, ze horen overal hetzelfde verhaal. En dat is: wachten tot je aan de beurt bent wetende dat de prijzen blijven stijgen. Hout is nu al ruim 25 procent duurder dan twee jaar geleden. Dat gaat allemaal naar de inkoop. De timmerfabrikanten moeten de prijs wel aan hun klanten doorberekenen. Terwijl er geen euro meer winst gemaakt wordt.

Wie kan betalen, is echter nog niet verzekerd van hout. De meest gangbare maten bouwhout worden schaars, schrijft De Gelderlander. Bij groothandel in hout en bouwmaterialen PontMeyer ontstaan lege plekken in de stellingen, onder meer bij Mahonie, Maranti, Vurenhout en Douglas, waar de vraag nu groter is dan het aanbod. Schaarste drijft de prijs op; die is nu al zo’n 15 procent hoger dan een paar maanden geleden. En het hout zal de komende tijd alleen nog maar duurder kunnen worden.

Vraag naar hout is wereldwijd gestegen

De bouwbranche en hout organisaties noemen meerdere oorzaken; meer vraag, minder aanbod.

De gestegen vraag. ,,Mensen zijn tijdens de lockdown meer gaan verbouwen. Ze konden niet op vakantie en hielden geld over om een aannemer in de arm te nemen, of gingen zelf klussen. De vraag in Nederland is gestegen. Maar ook die elders in Europa, in Rusland en Amerika. Wereldwijd wordt jaarlijks zo’n 240.000 miljoen kubieke meter vurenhout geproduceerd. Een derde daarvan, zo’n 80 miljoen, gaat naar Amerika. Daar is de vraag nu met 8 procent gestegen. Dat is een behoorlijke hoeveelheid hout.”

“Sinds de bouwvak 2020

zitten we al op de dubbele prijs met het hout.

We hopen en verwachten dat de prijs begin 2022 stabiliseert”

Het afgenomen aanbod. De Aziatische essenprachtkever is al sinds 2002 aan een opmars bezig in de VS en Canada, waardoor bossen ongeschikt worden voor de houtproductie. Amerika kocht altijd veel hout in Canada maar moet nu uitwijken naar Scandinavië. Dat geldt ook voor Engeland en China, waar de vraag naar hout eveneens sterk gestegen is. Amerikanen en Chinezen betalen hogere prijzen dan de Europeanen gewend zijn tevens heeft China meerdere Europese houtleveranciers en houtproducenten opgekocht gedurende de coronacrisis.

Bouwvergunning , bouwleges, bouwlege gemeente, nieuwbouw ,

Goedkoop hout is mogelijk verleden tijd

Door Trump zijn de invoertarieven van Canadees hout verhoogd. Veel huizen in Amerika werden van dat Canadese hout gemaakt. Nu halen ze dat ergens anders, omdat het Canadese hout twee keer zo duur is geworden. Ze kopen het in Scandinavië en Rusland. Aangezien de economie in de VS op volle toeren draait, is de vraag naar bouwmateriaal hoog.

Goedkoop hout is verleden tijd,

wordt er gezegd.

De houtbranche voorziet aanzienlijk hogere prijsstijgingen. 30 procent of meer zelfs. Dit gebaseerd op voorspellingen en berichten van de grote houtzagerijen in Scandinavië. Sinds de bouwvak van 2020 zitten we al op de dubbele prijs met het hout, geeft de houtbranche aan. De hoop is dat de prijs begin 2022 stabiliseert. Enerzijds omdat fabrieken die eerder last hadden van de lockdowns, weer op volle toeren kunnen gaan draaien, zodat er meer aanbod is. Anderzijds omdat de relatie tussen Amerika en Canada met de nieuwe regering wat ontspant. De vraag is: zijn tegen die tijd de producenten én de afnemers niet gewend geraakt aan de hogere prijzen? Goedkoop hout is verleden tijd, wordt er gezegd.

Geen rekening gehouden met gestegen prijzen bij opstellen van offerte

Bij Kuiters timmerfabrieken gaat er elke week voor duizenden euro’s aan hout doorheen, vertelt Erwin. ,,Tegen de tijd dat je het hout gaat verwerken, is het alweer duurder geworden. Helaas had ik in mijn laatste offerte geen rekening gehouden met de gestegen prijzen. Jammer, voor Kuiters timmerfabriek dan. Onze leverancier had al gewaarschuwd: tel minstens 15 procent bovenop de huidige prijs, anders lever je erop in.

Want niet alleen in hout, ook in afgeleide producten als plaatmateriaal is de schaarste merkbaar. Erwin: ,,Vorige week heb ik met onze leverancier gebeld. Normaal ligt het magazijn vol materiaal van diverse afmetingen, nu zijn er nog maar enkele stuks en een paar plaatjes. Ze hopen dat er over twee weken weer binnenkomt, maar dat is niet zeker. Ik heb vast vooruit besteld, anders grijpen we er straks naast.”

Opdrachten blijven ondertussen maar binnenstromen

Ondanks de gestegen prijzen – die aan de klant doorberekend moeten worden – rolt de ene na de andere opdracht binnen. Elke dag bellen mensen voor een offerte. De timmerfabrieken kunnen niet meer alles aannemen. Vroeger werd er alles uit de kast getrokken en gingen ze tot ver het land in, nu verwijzen de timmerfabrieken naar aannemers en de betere klusbedrijven om de klant bij te staan. Als de klant niet kan wachten natuurlijk. Is puur een luxe voor de meeste timmerfabrieken.

Bron: AGF, NOS, RTL, NBvT

Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), ILS Houten Kozijnen, kozijnfabrikanten, IFC kozijnen, Industry Foundation Classes (IFC), houten kozijnen, ramen van hout,

Archief berichten

Begrippen

Kerst & Nieuwjaar vakantie