Houten kozijnen zijn goed voor het milieu

Houten kozijnen zijn goed voor het milieu

the road to circularity, circulaire oplossingen, circulariteit, circulaire kozijnen, circulair kozijn, ramen deuren puien en gevels circulair gebouwd,

Perfect binnen de duurzame trend

Het milieu is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een belangrijk agendapunt. Niet alleen voor de politiek, maar zeker ook in de bouw. Duurzame materialen maken een opmars. En hoewel hout al heel wat jaren meeloopt, past het perfect binnen de duurzame trend. In dit bericht lees je wat het gebruik van houten kozijnen betekent voor het milieu. Een kleine onthulling: veel goeds.

hout 100%, duurzaam circulair houten kozijnen, hout CO2 vriendelijk

Natuurlijk productieproces

Zonlicht, lucht en water. Dat is alles wat een boom nodig heeft om te groeien. Hout is daarom een volledig natuurlijk product. Maar met alleen een boom ben je er niet. Om een houten kozijn te maken, worden bomen geoogst en bewerkt tot het uiteindelijke product. Hoe zit het met de milieuvriendelijkheid van die processen?

Wees gerust: ook daar is de milieubelasting laag. Het oogsten van bomen is een zeer schoon proces. Daarnaast is de bewerking van het geoogste hout tot kozijn energiezuinig. Dankzij steeds beter geautomatiseerde processen in fabrieken, gaat dit snel en efficiënt. Onder de streep is hout daarom één van de milieuvriendelijkste materialen om mee te bouwen.

passiefhuis, passiefbouw,energieneutraal bouwen,duurzaam bouwen, Beng, BENG-eisen,Bouwbesluit, Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), Besluit energieprestatie gebouwen (BEG), Regeling energieprestatie gebouwen (REG)

Hout is CO2-neutraal

Tijdens de groei haalt een boom CO2 uit de lucht. Deze CO2 blijft opgeslagen in het hout tijdens de hele levensduur van het eindproduct. In houten kozijnen zitten dus – zonder dat je het merkt –broeikasgassen opgeslagen. Hoeveel precies reken je uit met deze tool.

Hoe zit het dan na de levensduur van je houten kozijn? De opgeslagen CO2 komt namelijk bij rotting of verbranding weer vrij. Toch hoeft dit niet slecht te zijn voor het milieu. Hout dat niet meer herbruikbaar of recyclebaar is, kan ingezet worden om groene energie te produceren. Zo draagt het alsnog bij aan een beter milieu.

Biologische grondstof

Hout is een levend product, en blijft zichzelf daarom vernieuwen. Voor de productie van houten kozijnen zijn nauwelijks fossiele brandstoffen nodig die de aarde uitputten.

Omdat hout een natuurproduct is, past het binnen het gedachtengoed van Cradle-to-Cradle. Het is een grondstof die volledig hergebruikt kan worden, zonder dat het zijn waarde verliest. Samen met innovaties rondom glas, verf- en laksystemen, is het mogelijk om een houten kozijn zelfs 100% Cradle-to-Cradle te maken.

Houten kozijnen: goed voor het milieu?

Helaas wordt er ook hout gekapt voor andere doelen dan kozijnen. Daarom is het belangrijk om bij de aankoop van hout te letten op keurmerken. Hout met een FSC- of PEFC-keurmerk is verantwoord gekapt en draagt bij aan het behoud van gezonde bossen. Koop je houten kozijnen met een keurmerk, dan kun je erop vertrouwen dat ze bijdragen aan een beter milieu.

out soorten , wat voor soorten hout, hout gebruik in kozijnen, hout mogelijkheden, houten kozijnen soorten, varianten in houten kozijnen, variatie houten kozijnen,

Archief berichten

Begrippen