Gaat u bouwen, verbouwen of slopen? Controleer of u een vergunning nodig heeft of een sloopmelding moet doen via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket. Na de check kunt u de vergunning direct online aanvragen of de sloopmelding indienen.
Vergunningvrij bouwen en verbouwen
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Hoe, wat en wanneer dat geldt staat hier onder beschreven?
Vergunning aanvragen voor (ver)bouwen
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning gelden landelijke regels als onder beschreven
Meldingsplicht bij slopen
Als u een gebouw wilt laten slopen, moet de sloper dit verplicht melden bij de gemeente als er meer dan 10 m3 afval vrijkomt.
Moet u ook asbest verwijderen? In de meeste gevallen geldt dan ook een meldingsplicht.
Controleer via de Vergunningscheck van het Omgevingsloket of dit in uw situatie geldt.
Bouwen in de buurt van water
Bouwt u in de buurt van water? Dan heeft u misschien toestemming nodig van het Waterschap. Zelfs als u geen vergunning nodig heeft. U kunt hierover contact opnemen met het Waterschap in uw regio.
Vergunningvrij bouwen en verbouwen
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Soms heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld voor gewoon onderhoud of het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van uw woning.
Meestal vergunning nodig, soms vergunningvrij bouwen
Alle vergunningvrije situaties staan in Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat uw type bouwplan niet in dit besluit? Dan moet u een vergunning aanvragen.
Ook al mag u vergunningvrij bouwen, u moet daarbij wel voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit 2012. En het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek.
Brochures over vergunningvrij bouwen en verbouwen
- Bij een hoofdgebouw behorende bouwwerken
- Dakkapellen
- Zonnecollectoren en zonnepanelen
- Erf- en perceelafscheidingen
Vergunning aanvragen voor (ver)bouwen
Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning gelden landelijke regels. Deze staan in de Ministeriële regeling omgevingsrecht (Mor). Daarin staan ook de indieningsvereisten. Bijvoorbeeld de bouwtekeningen en sterkteberekeningen die u nodig heeft voor de aanvraag.
Omgevingsvergunning aanvragen
U kunt de omgevingsvergunning op 2 manieren aanvragen:
- Digitaal
- Via het Omgevingsloket online. Dit systeem geeft automatisch aan welke stukken u volgens de Ministeriële regeling omgevingsrecht bij uw aanvraag moet inleveren.
- Per post
- Het is ook mogelijk om het aanvraagformulier via het Omgevingsloket online te printen en vervolgens per post in te dienen bij de gemeente. In de Ministeriële regeling omgevingsrecht staat welke stukken u daarbij moet aanleveren.
Kosten aanvraag omgevingsvergunning
De gemeente berekent kosten voor de vergunningsaanvraag. Verleent de gemeente de vergunning niet? Ook dan moet u mogelijk wat betalen. De bedragen verschillen per gemeente en staan in de gemeentelijke legesverordening.