Wij hebben Accoya®
kozijnen, waar,
wat en hoe moet ik ermee omgaan?
Zoals we allemaal wel weten, zijn veel van de algemeen gebruikte bouwmaterialen gemaakt van niet of moeilijk hernieuwbare materialen, zoals PVC of aluminium, die hulpbronnen uitputten en hoge energie- en emissiekosten met zich meebrengen.
Elke dag komt er meer en meer vervuiling vrij en wordt er CO₂ aan de oppervlakte blootgesteld. Onze wereld kan ons echter ook grondstoffen leveren die een langetermijnoplossing bieden voor al deze gevolgen: dit materiaal is hout, afkomstig uit goed beheerde en duurzame bossen.
Accoya® hout (gemodificeerd hout)
Met de keuze voor Accoya® hout, ben je al een stap dichter bij het helpen bouwen van een duurzamere wereld door het te gebruiken als materiaal voor vlonders, gevelbekleding, ramen, puien en deuren of kozijnen, luiken en vele andere toepassing. Accoya® hout is afkomstig van snel groeiende bomen en duurzaam gecertificeerde bossen en biedt vele voordelen voor toepassingsgerichte industrieën over de hele wereld! De hoge prestaties, de onovertroffen duurzaamheid en het karakter maken het tot de perfecte oplossing; een werkelijk unieke combinatie van vele kwaliteiten en duurzaamheid.
Dankzij het unieke acetylatieproces is Accoya-hout zeer goed bestand tegen rotting. Dit betekent dat het tientallen jaren meegaat en koolstof (CO₂) opslaat, waardoor het niet alleen een perfect alternatief is voor koolstof intensieve materialen die de natuurlijke hulpbronnen uitputten, maar ook voor langzamer groeiend en niet-duurzaam gewonnen hardhout.
Wat is Accoya hout?
Accoya hout is naaldhout dat is gemodificeerd via een proces dat acetylering heet. Hierbij worden stoffen in het naaldhout die vocht opnemen, vervangen door stoffen die minder vocht aantrekken. Dit doet men door het toevoegen en later afvoeren van een soort azijnzuur. Hierdoor veranderen de eigenschappen van het naaldhout. Het resultaat is hout met een zeer lange levensduur dat geen vocht meer opneemt en veel minder “werkt”. Ook krijgen schimmels hierdoor minder kans om het hout aan te tasten.
Accoya wordt steeds vaker gebruikt voor kozijnen, ramen, deuren en gevelbekleding, maar ook voor terrasplanken, vlonders, steigers en trappen.. Accoya is echter “gewoon” naaldhout en zal daarom onder invloed van UV-straling van de zon gaan verkleuren. Na verloop van tijd zullen Accoya planken die onbehandeld blijven en vol in de zon staan, volledig vergrijzen. Accoya hout gebruikt voor een dak overstek of inpandige hoek zal het vergrijzen veel langzamer verlopen, dan Accoya hout dat meer zon krijgt. Gevolg is een bont vergrijsd uiterlijk van het Accoya hout aan uw gevel. Als u Accoya hout niet of meer gelijkmatig wilt laten vergrijzen, is het daarom van belang Accoya hout te behandelen. Daarbij heeft een beits, olie of verf een waterafstotende werking en zorgt voor minder vuilaanhechting en minder groei van algen en schimmels. Ook kunt u zo het Accoya hout verfraaien met een zelf gekozen kleur.
Wat is er zo speciaal aan Accoya?
Accoya hout heeft duurzaamheidsklasse 1. Het hout is niet alleen gemodificeerd op het oppervlak, maar juist tot in de kern. Elke batch Accoya wordt door afname van 19 monsters op kwaliteit gecontroleerd in de laboratoria van Accsys Technologies.
Accoya hout is Cradle to Cradle Gold GecertificeerdTM. Het certificaat is toegekend aan Accoya omdat het volledig circulair is. Het proces voegt niets toe aan het hout dat niet van nature aanwezig is in het hout. In de periode dat Accoya wordt gebruikt kunnen er minimaal twee bomen terug groeien voor één boom die is weggehaald.
Accoya hout duurzaamheidsklasse 1 | |
DUURZAAMHEIDSKLASSE | BESCHRIJVING |
1 | Zeer duurzaam |
2 | Duurzaam |
3 | Matig duurzaam |
4 | Weinig duurzaam |
5 | Niet duurzaam |
Accoya® een merknaam
Het is buitengewoon rotbestendig en uiterst vormstabiel in wisselende klimaten. Tijdens de modificatie worden geen giftige stoffen gebruikt en komen er dus ook geen giftige stoffen in het hout. Accoya is tot in de kern gemodificeerd en heeft dus overal evenveel bescherming. Het is ideaal voor kozijnen, deuren, gevelbekleding, terrassen en toepassingen in de grond-, weg– en waterbouw en dat zonder het gebruik van conserveermiddelen. Accoya hout heeft een klasse 1 duurzaamheid en overtreft daarmee zelfs de meest duurzame tropische hardhoutsoorten zoals teak.
Bevestigingsmiddelen RVS
Bij het bevestigen van Accoya® hout moeten dezelfde regels als bij naaldhoutsoorten worden toegepast met betrekking tot het voorboren, verzinken en het voldoende afstand houden van de randen. Zoals de meeste duurzame houtsoorten, bevat ook Accoya® hout een kleine hoeveelheid zuur. Daarom wordt sterk aangeraden om corrosiebestendige bevestigingsmiddelen te gebruiken, zoals hoogwaardig roestvrij staal (RVS).
Bekijk de houtinformatiegids voor meer informatie over bevestigen.
Gebruiksadvies en handleiding
Het onderhoudsinterval is in het algemeen het kortst bij het gebruik van houtolie en het langst bij gebruik van een dekkende verf. Hier onder onze mogelijkheden:
Houtolie voor een transparante, natuurlijke uitstraling. Voor het behandelen van Accoya hout buiten kunt u houtolie gebruiken. U hoeft slechts een dunne laag aan te brengen en bijwerken is, als dat nodig is, erg eenvoudig. De olie geeft het hout een matte, natuurlijke uitstraling, accentueert de houtnerf en bladdert niet. Hier leest u meer over Accoya hout oliën en hier over een project waar een Accoya houten vlonder is behandeld met houtolie.
Beits voor een transparant of meer dekkend resultaat. Voor onbehandeld Accoya hout aan de gevel kunt u Anker Stuy Ankolux Aqua Woodstain gebruiken. Deze beits op waterbasis dringt diep in het hout en geeft een fraaie, niet-filmvormende kleuring aan het hout. De houtstructuur blijft bij transparante kleuren goed zichtbaar. Bij het gebruik van (semi-) dekkende kleuren is de originele houtkleur en nerf minder goed of niet meer zichtbaar. De dunne coating laag maakt het makkelijk om het oppervlak schoon te maken. Ook hecht vuil minder makkelijk op een glad oppervlak. Deze beits maakt het hout waterafstotend en geeft het hout een natuurlijke uitstraling. De onderhoudsintervallen van deze beits liggen (afhankelijk van de omstandigheden) tussen de 8 en 15 jaar. Hier leest u meer over Accoya hout beitsen.
Lak voor een transparant resultaat. Anker Stuy Hydrolux Transparant SG is een transparante lak (vernis) op waterbasis voor hout. Hydrolux Transparant SG geeft Accoya hout een natuurlijke uitstraling. Hoewel Hydrolux Transparant SG zelf al enige UV-bescherming heeft, adviseren wij u toch om buitenshuis alleen een lak met kleurpigment te gebruiken om uw hout goed te beschermen. Hydrolux Transparant SG is verkrijgbaar in een groot aantal transparante kleuren en in vier verschillende glansgraden van mat tot glanzend. De glans heeft een lange levensduur en de laklaag is hard en krasvast.
Verf voor een dekkend resultaat. Voor het behandelen van Accoya hout buiten met een dekkende verf kunt u Aplex Aqua-producten gebruiken.
In de Aplex Aqua-producten is de balans gevonden tussen duurzaamheid, milieuvriendelijkheid, gebruiksvriendelijkheid en optimale technische prestaties. De verf is prettig verwerkbaar en heeft een uitmuntende technische duurzaamheid. Dit resulteert in timmerwerk dat opvallend lang mooi blijft, terwijl het ook beter is voor het milieu dan oplosmiddelhoudende varianten.
Aplex Aqua wordt mede gevormd door het bindmiddel; een unieke watergedragen alkyd-emulsie die zich kenmerkt door een extreem lage wateropname in combinatie met een enorm goede elasticiteit en bovenal hoge bewezen buitenduurzaamheid. Daardoor blijft het houten element in topconditie. Dit kunnen wij garanderen met onze garantiesystemen.
Het Aplex Aqua-systeem bestaat uit een basisverf (grondverf), systeemcoat (voorlak) en topcoat die verkrijgbaar is in zijdeglans of glans. Voor meer klik hier
Gerelateerd