Duurzaamheid van nieuwbouw en de CO2-uitstoot

Duurzaamheid van nieuwbouw en de CO2-uitstoot

ramen deuren van hout, hefschuifpui, harmonica deuren, vouwdeuren, Houten deurkozijn, houten kozijnen, houten deurkozijnen, houtsoorten deurkozijnen, deur van hout, voordeur van hout, buiten deur, voordeur,

De Overheid zet in op groener bouwen

Biogrondstoffen, de duurzaamheid van nieuwbouw en de CO2-uitstoot bij het maken van bouwmaterialen komen bovenaan de agenda, meldt de Rijksoverheid. Het kabinet maakt een start met een project waarbij bouwmaterialen worden ontwikkeld uit hennep, olifantsgras en vlas.

De plannen werden op 23 december in een Kamerbrief aangekondigd door Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Hij deed dit mede namens minister Piet Adema (Landbouw) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat).

De plannen van het kabinet bestaan uit drie hoofdlijnen:

  • Scherpere eisen voor de duurzaamheid van nieuwe gebouwen;
  • Het verminderen van de CO2-uitstoot bij de materialen die in gebouwen worden gebruikt;
  • Het stimuleren van bouwen met biogrondstoffen.

De Jonge licht toe: “De bouwopgave is groot, de verduurzamingsopgave ook. Om die twee hand in hand te laten lopen moeten we de CO2-uitstoot in de hele bouw terugdringen. Biobased bouwen en verbouwen is daarom heel kansrijk, voor de bouw maar ook voor de boer.”

Project Building Balance

Op 1 januari 2023 trapt de overheid af met het Project Building Balance, waarbij in dertien field labs experimenten worden gesubsidieerd. Het gaat om boeren die ‘biobased’ grondstoffen als hennep, vlas en olifantsgras gaan telen, verwerken en toepassen om bouwmaterialen van te maken. De overheid heeft 1,8 miljoen euro voor dit project beschikbaar gemaakt.

circulaire kozijnen, circulariteit kozijnen, circulair kozijn, kozijnen duurzaam en circulair,

Archief berichten

Begrippen