Condens op de ruiten!

Condens op de ruiten!

ramen deuren van hout, hefschuifpui, harmonica deuren, vouwdeuren, Houten deurkozijn, houten kozijnen, houten deurkozijnen, houtsoorten deurkozijnen, deur van hout, voordeur van hout, buiten deur, voordeur,

Schimmel en condens op je ramen:

zo verwijder én voorkom je het

Zeker nu het buiten kouder is en we de verwarming weer aanslingeren ontstaat er regelmatig condens op de ruiten. En waar condens is, is vaak ook schimmel. Hoe ga je het tegen en verhelp je het?

Dit leggen we uit in de volgende punten:

  • schimmel op je ramen 
  • condens op je ramen
  • Schimmel en condens voorkomen
  • conditie van je kozijnen
  • Schimmel van je ramen verwijderen

Zo ontstaat schimmel op je ramen 

Voordat je schimmel gaat aanpakken of wil voorkomen is het natuurlijk goed om scherp te hebben wat de oorzaak precies is. Daarom nog even in het kort: schimmel kan eigenlijk op elke vochtige plek ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld in de badkamer zijn, maar ook op je ramen als daar regelmatig sprake is van condensvorming. Vooral als het buiten kouder wordt is er sneller sprake van condensvorming, omdat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten dan extra groot is. Overigens kan condens op alle soorten glas ontstaan, ook bij dubbelglas. Wel gebeurt het sneller bij enkel glas. 

Wanneer is condens op je ramen een probleem? 

Een klein beetje condens op de ramen is niet direct een ramp, maar wanneer de ruiten volledig beslagen of zelfs kletsnat worden kan het wel een probleem worden. Dan ontstaat er namelijk wél schimmel, wat niet alleen slecht is voor het houtwerk, maar ook voor je gezondheid. 

Schimmel en condens voorkomen 

Het is dus belangrijk je ramen goed droog te houden, anders ontstaan er zwarte schimmelplekken rond de kozijnen, op vensterbank of in de kitranden. 

Ook belangrijk om te weten is dat condensatie – en dus ook schimmelvorming – verergert als er in een woning onvoldoende wordt geventileerd. Naast drooghouden is het dus ook noodzakelijk om regelmatig even de ramen te openen, zodat de warme en vochtige lucht van binnen plaats kan maken voor droge en frisse lucht van buiten. 

Wist je dat droge lucht van buiten sneller opwarmt dan de vochtige lucht binnenshuis? Al met al wordt je huis dus sneller warm als je zorgt dat je huis goed geventileerd blijft.

Vind je dat toch iets te veel gedoe of gewoon te koud? Dan kun je ook kiezen voor ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem. 

Check de conditie van je kozijnen

Controleer daarnaast ook geregeld de status van je kozijnen. Met name tochtgaten, kieren, houtrot of fouten in de raamconstructie kunnen voor condensvorming en schimmels zorgen. Is dit het geval, dan kun je dit het beste zo snel mogelijk laten repareren. 

Schimmel van je ramen verwijderen

Nu je weet hoe je het moet voorkomen zullen er als het goed is geen nieuwe schimmelplekken ontstaan. Maar wat te doen met de schimmelplekken die eerder al zijn ontstaan? Die kun je op de volgende manieren verwijderen: 

Wanneer er schimmel op de ruiten zelf zitten, kun je die gemakkelijk verwijderen met allesreiniger. Zitten de schimmelplekken op het houtwerk, de raamrubbers en de kitranden, dan kun je dit allereerst het beste met soda en een vochtig doekje proberen te verwijderen. Zijn de plekken hier te hardnekkig voor, dan kun je aan de slag met chloorwater of schimmelreiniger.

Let op:

verwijder schimmelplekken altijd met een vochtige doek! Wanneer je dit met een droge doek doet kunnen er stoffen vrijkomen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid!

Accoya, duurzame kozijnen van hout, 100% hout,houten kozijnen standaard, technische eisen voor kozijnen, houten kozijnen test, het etsten van houten kozijnen, technische richtlijnen voor kozijnen

Archief berichten

Begrippen