Wat betekent Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde bij glas en kozijnen

Wat betekent Ug-waarde, Uf-waarde en Uw-waarde bij glas en kozijnen

isolatie woning, woning isoleren, energiezuinig wonen, energiebesparing woning, duurzaam wonen, eco woning,

Ug-waarde,

Uf-waarde en

Uw-waarde

U-waarde wat is dat?

Met de U-waarde, ook wel warmtedoorgangscoëfficiënt, wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde, hoe minder warmte er doorgelaten wordt en hoe hoger derhalve de isolatiewaarde. De U-waarde is de omgekeerde waarde van de R-waarde (Rm-waarde). Vaak wordt de Rc-waarde gebruikt voor vloer, wand, en dakoppervlak en wordt de U-waarde gebruikt voor het berekenen van de isolatiewaarde van ramen (u waarde glas en u waarde kozijn).

Hier behandelen wij de U-waardes van het kozijn geheel.

De U-waardes van isolatie

Er zijn drie zaken die de globale U-waarde (Uw-waarde) van het raam beïnvloeden: De u-waarde van het glas (Ug), de u-waarde van het profiel (Uf) en de thermisch verbeterde afstandshouders van het glas.

Alles op een rij:

  • Ug-waarde (glas)
  • Uf-waarde (raam, kozijn kader/profiel)
  • Uw-waarde ( het kozijn met glas)

Ug-waarde

  • De Ug-waarde (‘g’ staat voor glass) geeft de U-waarde enkel van het glas zelf. De Ug-waarde van het glas mag 1.1 W/m²K zijn volgens de ISDE-regelgeving. In de ISDE-berekening rekent men tegenwoordig met een Ug-waarde van 1.0 W/m²K. Deels omwille van de betere U-waarde van het glas en deels omdat dit glas automatisch een lagere zonnetoetredingsfactor heeft (ZTA of g-waarde) die zorgt voor een lagere oververhitting.

Uf-waarde

  • De Uf-waarde (‘f’ staat voor frame) laat weten hoeveel warmte er verloren gaat via het kozijnprofiel. Kunststof/PVC scoorde op dit vlak beter dan hout en aluminium. Hout was minder dan kunststof echter door modificatie van het hout als een Accoya is dat anders. Aluminium profielen scoren minder. Met stalen ramen is het vaak niet mogelijk om binnen de toelaatbare eisen te blijven.

Afstandshouders van het glas

  • Ook de afstandshouders waarmee het dubbel of driedubbel glas wordt samengehouden heeft een invloed op de Uw-waarde van het glas. Er zijn de klassieke aluminium afstandshouders en je hebt de thermisch verbeterde afstandshouders (Warmte edge spacer, EcoTec spacer).

Uw-waarde

  • De Uw-waarde (‘w’ staat voor window) geeft mee hoeveel warmte er verloren gaat door het volledige raam. Men rekent hierin zowel het glas (Ug), het profiel (Uf) als de afstandshouders van het glas.

De meeste kozijnspecialisten leveren een gedetailleerd Uw-waarde verslag. Ook zullen de kozijnleveranciers ervoor moeten zorgen dat de kozijnen en ramen zo geplaatst worden dat die voldoen aan de vooropgestelde Uw-waarde. Deze waardes horen min. 1.5 W/m²K (Bouwbesluit 2012) te zijn of met de aangescherpte nieuwbouweisen (BENG-eisen) van 1 januari 2021. Zo kan een offerte worden opgemaakt die hieraan voldoet. Een juiste en geschikte combinatie van profiel, glas en afstandshouders is heel belangrijk. Want niet ieder huis is het zelfde.

FSC kozijnen line KT-Line, KT-S line, KT-E line, KT-P line,

Archief berichten

Begrippen

bouwvak 2024, vakantie ,bouwvak vakantie 2024