Houten kozijnen, wat weet u van dit materiaal?

Houten kozijnen, wat weet u van dit materiaal?

passiefhuis, passiefbouw,energieneutraal bouwen,duurzaam bouwen, Beng, BENG-eisen,Bouwbesluit, Europese Energy Performance of Buildings Directive (EPBD), Besluit energieprestatie gebouwen (BEG), Regeling energieprestatie gebouwen (REG)

Wat zijn de voor en nadelen van houten?

Duurzaamheidsklasse wat en hoe bepaalt?

Hebben houten kozijnen een hoge isolatiewaarde?

Hoe zit het met de aanschafprijs?

Is hardhout en gemodificeerd hout het beste voor buitenkozijnen?

Hoe lang gaan houten kozijnen mee?

Wat is de levensduur?

Houten kozijnen zijn nog steeds favoriet van veel mensen. De houten kozijnen hebben een prachtige natuurlijke uitstraling en een breed scala aan profielen en afmetingen maakt het een makkelijke keuze, zeker wanneer u bepaalde wensen of eisen heeft.

Maar wat zijn ervoor keuzes in hout en hoe lang gaan de houten kozijnen eigenlijk mee? Plus zijn er manieren om de levensduur van de houten kozijnen zelf te verlengen? En belast ik niet de natuur in de wereld!

De gemiddelde levensduur van houten kozijnen ligt zo tussen de 60 en 100 jaar. Uiteraard is dat afhankelijk van de kwaliteit van de houten kozijnen zelf en het onderhoud aan het kozijn. Uitgaande van de hoogkwalitatieve kozijnen die wij leveren met gemiddelde onderhoud mag u gerust rekenen op een levensduur van 80 á 100 jaar voor de houten kozijnen.

co2 absorptie, co2 neutraal, co2 vriendelijk, CO2 inname hout, CO2 opname hout

Duurzaam hardhout gaat ontbossing tegen

Om houten kozijnen te maken, moeten bomen gekapt worden. Maakt dat ze slecht voor het milieu? Zeker niet. Hout met een PEFC- of FSC-keurmerk draagt juist bij aan duurzaam bosbeheer. Voor elke boom die gekapt wordt, komen er nieuwe voor in de plaats. Het is immers belangrijk dat het bos behouden blijft! En heb je er weleens aan gedacht dat al die bomen terwijl ze groeien een enorme hoeveelheid CO2 opnemen? Zo helpen ze zelfs om ons klimaat te verbeteren.

Hardhout komt in vijf verschillende klassen, waarbij klasse 1 staat voor de hoogste kwaliteit en klasse 5 voor de laagste. Onder klasse 1 valt bijvoorbeeld de houtsoort Afzelia, maar ook Sapupira. Natuurlijk brengt deze kwaliteit een (hoger) prijskaartje met zich mee. In klasse 2 vallen onder andere Mahonie Sapeli, Merbau en Meranti. Deze soorten gaan zeker een generatie mee, en met goed onderhoud veel langer. Pluspunt is de aanschaf zijn van deze houtsoorten vaak iets voordeliger. Uitzondering in hout zijn de gemodificeerde hout soorten als Accoya® hout heeft duurzaamheidsklasse 1, Finti® hout heeft duurzaamheidsklasse 2 of Platowood® hout heeft duurzaamheidsklasse 2, die zijn namelijk gemaakt van naaldbomen een zachtere houtsoort.

Hebben houten kozijnen een hoge isolatiewaarde?

Met goede isolatie bespaar je enorm op energiekosten. Hout staat erom bekend zeer goed te isoleren. Maak je klaar voor wat theorie: de isolatiewaarde van kozijnen, ramen en deuren wordt uitgedrukt met de U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter de isolatie.
In nieuwbouwwoningen mag de U-waarde van een raam of buitendeur maximaal 1,65 W/m2K zijn. Met houten kozijnen behaal je deze waarde makkelijk. Houten kozijnen halen namelijk gemakkelijk een U-waarde tussen de 1,0 –  0,7  W/m²K. Natuurlijk is de totale U-waarde ook afhankelijk van het type glas en de detaillering van het kozijn, raam of deur.

Waarvan is de levensduur van houten kozijnen afhankelijk?

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen op het gebied van de levensduur van de houten kozijnen. U kunt hierbij denken aan de mate van afwerking, oftewel de afwerkingsgraad. Op het moment dat u een matig afgewerkt kozijn laat plaatsen, is de levensduur van dit kozijn direct al lager dan een goed afgewerkt kozijn. Het houtwerk heeft namelijk veel te verduren. Vocht, warmte, druk op het kozijn zelf en tal van andere omstandigheden kunnen invloed hebben op de staat van het hout.

Is het kozijn compleet nagekeken, zijn er geen beschadigingen, is alles goed geverfd, gekit en afgedicht, dan is de rol van deze invloeden vele malen kleiner. Goed om rekening mee te houden dus. Net als de keuze voor het materiaal overigens. Zo kunnen we bij ons hardhouten kozijnen makkelijk een lange levensduur garanderen omdat de kwaliteit van het materiaal uitstekend is.

Ook speelt de montage een grote rol. Ook hier gaat het om afwerking, mogelijke beschadigingen en het afdichten van het kozijn aan de kanten, zodat de werking en bescherming van de kozijnen optimaal geregeld is. We zien nog altijd met regelmaat dat houten kozijnen te vroeg vervangen moeten worden omdat zij niet goed gemonteerd zijn.

Levensduur van de kozijnen verlengen?

Wilt u de levensduur van de houten kozijnen verlengen, dan is het goed om op te letten bij de montage. Weet u hoe u kozijnen moet monteren en heeft u de tijd en het gereedschap, dan kunt u dit prima zelf regelen.

Weet u niet hoe het moet of heeft u weinig tijd? Dan schakelt u beter een specialist in. Dit komt met een kostenplaatje, maar dat wordt opgeheven door de besparing wanneer de isolatie wél goed geregeld is, er géén vocht in uw woning komt en de levensduur van de houten kozijnen aanzienlijk verlengd wordt.

Een andere manier om de optimale levensduur te garanderen van houten kozijnen, is door het kiezen voor kwalitatieve kozijnen als Accoya®, Platowood,®, Finti® of Afzelia . Deze kosten iets meer, maar de langere levensduur betaalt zich uiteraard terug. Zelfs bij de verkoop van uw woning zijn kwalitatieve kozijnen een meerwaarde. Goed om in de gaten te houden dus!

duurzaam houten kozijnen, duurzame kozijnen, circulaire kozijnen van hout, houten circulaire kozijnen, energie besparende kozijnen, passief kozijn, passiefbouw kozijnen, energieneutraal kozijn, energieneutraal kozijnen, ramen en deuren van hout, raam van hout, kozijn van hout

Goed onderhoud verlengt de levensduur van houten kozijnen

Er zijn mensen die denken dat houten kozijnen jaarlijks onderhoud nodig hebben om deze in goede staat te houden. Dat is niet waar. Hoewel houten kozijnen iets meer onderhoud vergen dan kunststof kozijnen, is het niet zo dat u jaarlijks een dag kwijt bent aan het onderhoud.

Goed onderhoud begint met het schoonhouden van het houtwerk. Dit doet u gewoon met een vochtige doek, wanneer u bijvoorbeeld de vensterbank schoonmaakt. Het gedeelte van het kozijn dat in uw woning is, heeft overigens het minste aan onderhoud nodig.

De buitenkant is een ander verhaal, al is het hier bijzonder afhankelijk van de locatie en het materiaal van het kozijn. Is het kozijn gemaakt van een zachter houtsoort, dan heeft de buitenzijde van het kozijn zo eens in een vijf á zeven jaar een onderhoudsbeurt nodig. Bij onze hardhouten kozijnen is dat niet het geval. Eens in de 10 tot 15 jaar (afhankelijk van de locatie) volstaat doorgaans om de levensduur van de houten kozijnen te optimaliseren. En bij de gemodificeerde hout soorten is dat nog eens anders.

Wat te doen bij het onderhoud?

  • Maak de kozijnen schoon met ontvettingsmiddel
  • Krab de verf af en schuur het houtwerk goed op
  • Verwijder rot hout en vul dit op met goed hout en middel dat houtrot tegengaat
  • Schuur de kozijnen totdat deze egaal zijn en maak de kozijnen hierna schoon (ontvettingsmiddel werkt ook hier het beste)
  • Schilder de kozijnen met grondverf
  • Schuur de kozijnen opnieuw
  • Breng de eerste verflaag aan
  • Schuur de kozijnen wanneer de verf helemaal droog is
  • Schilder de kozijnen een tweede maal
  • En dat is het; de manier om nogmaals minstens 10 jaar met uw kozijnen door te kunnen!

Onderhouden of vervangen?

Heeft u twijfels over de resterende levensduur van uw houten kozijnen nog een onderhoudsbeurt waard is, of dat het wellicht beter is om deze te vervangen? Neem dan contact met ons op.

gemodificeerd houten kozijn, houten kozijnen, gemodificeerd hout, hout soorten, houten kozijn modificatie,

Archief berichten

Begrippen