In 2021 renoveren!

In 2021 renoveren!

isolatie woning, woning isoleren, energiezuinig wonen, energiebesparing woning, duurzaam wonen, eco woning,

Wat gaat er dit jaar veranderen?

Staat het nieuwe jaar voor u gelijk aan een aankoop van een nieuwe woning met daarbij een grootschalige verbouwing? Dan zijn er een aantal regels waar u vanaf 1 januari 2021 rekening mee dient te houden.

Ook zijn de subsidies rondom energiebesparende maatregelen veranderd, wat betekent dat u wellicht recht hebt op een subsidie/vergoeding voor bijvoorbeeld de isolatie van uw woning.

Meer weten? Hier staan alle nieuwe regels voor verbouwen en isoleren in 2021 voor u op een rij.

the road to circularity, circulaire oplossingen, circulariteit, circulaire kozijnen, circulair kozijn, ramen deuren puien en gevels circulair gebouwd,

BENG-eisen

Vanaf 1 januari 2021 dienen alle vergunningsaanvragen voor nieuwbouw aan de eisen van de Bijna Energieneutrale Gebouwen te voldoen. Deze BENG-eisen gelden voor zowel woning- als utiliteitsbouw en hebben voornamelijk betrekking op de energieprestatie van nieuwe gebouwen. In het nieuwe jaar gelden er dan ook strengere criteria voor de maximale energiebehoefte, het fossiele energieverbruik en de opwek van duurzame energie van gebouwen. Wanneer u gaat verbouwen, dient u de BENG-eisen daarom mee te nemen bij de isolatie en toepassing van duurzame energie van uw nieuwe woning.

Isolatiesubsidie

In samenhang met de BENG-eisen, kunt u vanaf 1 januari 2021 subsidie aanvragen voor energiebesparende maatregelen (ISDE). Deze subsidie geldt voor zonneboilers, warmtepompen, aansluiting warmtenet en isolatiemaatregelen. De overheid heeft in totaal 124 miljoen euro voor deze maatregelen beschikbaar gesteld. De hoogte van het subsidiebedrag wordt bepaald door welke energiebesparende maatregelen u hebt aangebracht en de bijbehorende energieprestatie.

Voor isolatiemaatregelen zijn er echter wel vaste subsidiebedragen per vierkante meter afgesproken. De subsidie loopt vanaf 4 januari 2021, maar wel gaat pas in nadat u de isolatie in uw nieuwe woning hebt geïnstalleerd. U hebt recht op de subsidie als u minimaal twee isolatiemaatregelen of één isolatiemaatregel en een andere energiebesparende maatregel, zoals een warmtepomp, hebt toegepast. Andere voorwaarden vindt u op rijksoverheid.nl.

Dakisolatie met hoogrendement

Wanneer u uw nieuwe woning gaat isoleren, wilt u daar natuurlijk zoveel mogelijk rendement uit behalen. Op die manier heeft u, in combinatie met de ISDE, uw isolatie namelijk snel terugverdient. Omdat er gemiddeld dertig procent van de warmte in huis verloren gaat via het dak, raden wij u aan om te beginnen met dakisolatie. U kunt een dak op verschillende manieren isoleren dit afhankelijk van een plat of schuin dak.

Een schuin dak isoleert u het gemakkelijkst vanaf de binnenkant, omdat u de dakbedekking dan kunt laten zitten. Een plat dak kunt u echter ook vanaf de buitenzijde isoleren. In dat geval plaatst u eerst het isolatiemateriaal aan de buitenkant van de dakconstructie en legt u daar vervolgens de dakbedekking op. Uw plat dak op deze manier isoleren heet een zogenaamd ‘warm dak ’ en geeft het meeste rendement. Zo geniet u van een fijne temperatuur in huis én heeft u uw investering het snelst terugverdiend!

Gerelateerd

subsidie 2021, subsidies 2021, overheid 2021, kozijn subsidie 2021, subsidie kozijnen 2021, subsidie HR glas, subsidie triple glas, isolatie subsidie 2021, energiebesparing subsidie 2021,

Archief berichten

Begrippen