Vooroordelen over de kosten van onderhoud aan houten kozijnen

Vooroordelen over de kosten van onderhoud aan houten kozijnen

duurzaam kozijn van hout, duurzame kozijnen, energieneutraal kozijn, isolerende houten kozijnen, isolatie kozijn, veilige kozijnen, sfeer kozijnen, nostalgische ramen, kozijnen op maat, kozijnen, houten kozijnen, kozijnen van hout, houten kozijn

Laten we het hebben over het onderhoud aan houten kozijnen. Want dat kost toch een enorme smak geld? Houtrot repareren en wéér die duurbetaalde schilder laten komen. Ja, de vooroordelen kennen we. Maar hoe zit het echt? Dat leest u hier onder. Verrassing: met die kosten voor onderhoud valt het juist enorm mee.

Vooroordelen

Met het Nederlandse klimaat is het hout na een paar jaar rot.

Regen, kou, wind: zomaar een doorsnee Nederlandse herfstdag. En laat vocht nou net de grootste vijand zijn van hout. Geen wonder dat houten kozijnen zo snel rotten… Toch? Juist niet.

Houten kozijnen worden gemaakt van houtsoorten die van nature al bestand zijn tegen het Nederlandse weer. Zo heeft het hardhout van loofbomen een stevige structuur en gaat het jarenlang mee. Helemaal als u verf van een goede kwaliteit gebruikt.

Daarnaast zijn de technieken waarmee kozijnen in de fabriek gemaakt worden de afgelopen 10 tot 20 jaar sterk verbeterd. Denk aan zagen en frezen op nauwkeurige CNC-machines, geavanceerde verbindingstechnieken en sterk verbeterde lijmen. Open naden vindt u zelden in een houten kozijn, en zeker niet in een nieuw exemplaar. Vocht krijgt dus simpelweg geen kans om in het hout te gaan zitten. Daardoor hoeft u geen zorgen te maken over rotting van het hout.

Onkosten door houtrot behoren voor een groot deel tot het verleden.

U staat elk jaar op de ladder om uw kozijnen opnieuw te schilderen!

Het eeuwige dilemma: verf halen en zelf de ladder op, of toch maar een dure schilder inschakelen? Want ja, die kozijnen moeten nu eenmaal om de haverklap opnieuw geschilderd worden. De gedachten van de gemiddelde Nederlander als het gaat om het onderhoud van houten kozijnen, komen hier waarschijnlijk op neer. En dat is – u raadt het al – geheel onterecht.

Vroeger was het inderdaad nodig om houten kozijnen elke vier jaar te schilderen. Maar door ontwikkelingen in de lijm- en verfindustrie, behoort houtrot tot het verleden. Een schilderbeurt is nu nog maar eens in de 10 tot 15 jaar nodig. Volgens onderzoek gaan houten kozijnen makkelijk 50 jaar mee, en soms zelfs eeuwen.

De kosten voor het schilderen van houten kozijnen vallen over de levensduur enorm mee.

Hout werkt en trekt krom

De horror: u ooit zo strakke houten kozijn, een paar jaar later volledig kromgetrokken. Althans, dat is het beeld wat sommige mensen hebben over houten kozijnen. Gelukkig hebben de timmerfabrikanten de afgelopen jaren niet stilgezeten met het ontwikkelen van hun product.

Zo wordt het werken van het kozijn geminimaliseerd door het hout in speciale droogkamers precies zo droog te maken als het is in de gevel. Door bij de productie van nieuwe kozijnen zaagtechnieken te gebruiken zoals vingerlassen en lamineren, halen fabrikanten gebreken uit het hout die kunnen leiden tot werken. Daarnaast zijn er steeds meer (geoptimaliseerde) houtsoorten op de markt die niet of nauwelijks werken. Laat u bij de aankoop van nieuwe kozijnen adviseren door een expert, zodat u weet welke houtsoort past bij uw woning.

Kozijnen vervangen, omdat ze kromgetrokken zijn is zelden meer nodig.

Zo lang gaan houten kozijnen mee

Hout is een materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt als bouwmateriaal. Toch gaat de ontwikkeling ervan gestaag door. En met goede resultaten. Tegenwoordig halen verschillende houtsoorten al een levensduur van minstens 50 jaar. Daarmee is de kans groot dat u een investering in nieuwe houten kozijnen maar één keer in u leven hoeft te doen.

Leuk weetje: in 2010 voerde de NBvT een zoektocht uit naar het oudste houten kozijn van Nederland. In Maastricht vonden ze er een paar (buitendeuren en kozijnen) in de gevel die daar al zaten sinds 1473. Hoewel die levensduur niet voor elk houten kozijn geldt, is dit toch een bewijs dat hout het goed doet als betrouwbaar bouwmateriaal.

hout 100%, duurzaam circulair houten kozijnen, hout CO2 vriendelijk

Persoonlijk advies nodig? Zoekt u duurzame kozijnen in uw omgeving.

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Laat dit veld blanco
duurzame kozijn, duurzame kozijnen, duurzaam kozijn duurzaamheid kozijnen, energieneutraal kozijnen, circulaire kozijnen, circulair bouwen, eco kozijnen, eco kozijn, passiefbouwe, passief kozijn, passiefbouw kozijnen,

Archief berichten

Begrippen