Welke houtsoorten woorden het meest gebruikt in kozijnen

Welke houtsoorten woorden het meest gebruikt in kozijnen

out soorten , wat voor soorten hout, hout gebruik in kozijnen, hout mogelijkheden, houten kozijnen soorten, varianten in houten kozijnen, variatie houten kozijnen,

Wat zijn de 3 meest gebruikte houtsoorten die toegepast worden in kozijnen

In u zoektocht naar nieuwe houten kozijnen, komt u een uitgebreid aanbod aan houtsoorten tegen. Maar wat zijn nu de voordelen en nadelen van verschillende houtsoorten? Hier onder leest u alles over de meest gebruikte houtsoorten voor kozijnen: grenenhout, vurenhout en hardhout.

houten kozijnen soorten, houtsoorten, hout varianten, mogelijkheden met houtsoorten, keuzes van hout, het kiezen van een hout soort,

Grenenhout: voordelig, licht van gewicht en geschikt voor binnen

Grenen is een verzamelnaam voor verschillende soorten naaldhout. Omdat naaldhout sneller groeit dan loofhout, is het zachter qua structuur. Grenenhout valt daarom in duurzaamheidsklasse 3 of 4. Dat betekent dat het gemiddeld tot beperkt duurzaam is, en vooral geschikt is voor toepassing in binnendeurkozijnen. Het grootste voordeel van grenen? Het is voordelig in de aanschaf. Verder is het goed bewerkbaar en licht van gewicht.

Onderhoudsadvies: voorzie grenenhout altijd van voor voorlak- en aflaklaag en behandel het elke 5 tot 10 jaar met een elastische verf.

Vurenhout: veelgebruikt, makkelijk te bewerken en duurzaam

Vurenhout is een naaldhoutsoort die afkomstig is van de fijnspar. Onbewerkt vurenhout valt in duurzaamheidsklasse 4 of 5. Maar het grote voordeel van vurenhout is juist dat het veel bewerkingsmogelijkheden kent. Door thermische modificatie of het toepassen van flexibele epoxyverbindingen, komt vuren in duurzaamheidsklasse 1 of 2 terecht. Dit maakt het hout geschikt voor zowel binnen- als buitenkozijnen. Doordat fijnsparren snel gekweekt worden, is de keuze voor vurenhout zowel milieuvriendelijk als voordelig.

Onderhoudsadvies: behandeld vurenhout kunt u het beste elke 8 á 10 jaar schilderen.

Hardhout: robuust, makkelijk in onderhoud en lange levensduur

Hardhout komt van loofboomsoorten die langzaam groeien. De naam hardhout is te danken aan de hoge dichtheid die het hout heeft, en niet zoals vaak wordt gedacht aan tropische regenwouden. De sterke structuur maakt hardhout bij uitstek toepasbaar voor buitenkozijnen. Veelgebruikte hardhoutsoorten zijn Afzelia, Merbau, Mahonie, Meranti en Eiken.

Goed om te weten: hardhout is bij aanschaf zo’n € 10,- tot € 50,- duurder per kozijn dan zachthout. Toch verdient u deze extra investering dankzij de lange levensduur van hardhouten kozijnen makkelijk terug. Let er wel op dat het hout dat u kiest voorzien is van een FSC- of PEFC-keurmerk. Alleen zo weet u zeker dat het duurzaam geproduceerd is.

Onderhoudsadvies: afhankelijk van het type hardhout is er slechts één keer per 10 tot 15 jaar onderhoud nodig.

Welke houtsoort kiest u?

Natuurlijk is keuze voor het type hout een persoonlijke. Vurenhout behoort in Nederland tot één van de meestgebruikte houtsoorten in kozijnen. Begrijpelijk, want bewerkt vurenhout heeft een hele goede prijs-kwaliteitsverhouding. Gaat u voor een lager prijskaartje, dan is grenenhout voor binnen een prima optie. Kijkt u naar onderhoudsvriendelijkheid en een lange levensduur, dan is hardhout juist uitermate geschikt.

Er zijn uiteraard nog veel meer innovatieve mogelijkheden rondom kozijnen en houtsoorten, bijvoorbeeld als u het hebt over houtmodificatie.


Kortom, volop mogelijkheden!

Het zal u niet verbazen dat aan het vervangen of nieuwbouw van een of meer kozijnen veel voorbereidingen vooraf gaan. Elk project is natuurlijk anders, en u heeft uw eigen specifieke wensen en eisen.

Als u nieuwe ramen en kozijnen nodig heeft gaat u naar Kuiters Timmerfabriek te Heerhugowaard. Al meer dan 90 jaar kozijnen, puien en deuren op maat. Contact klik hier

terrasdeur, terras deuren, openslaande deuren, tuindeuren, stolp deuren, buiten draaiende deuren, patio deuren,

Archief berichten

Begrippen